One Love – One Tribe

Kenia-One Love-One TribeIk ga daags voor Kerst naar de beach en voel me net Santa Claus terwijl ik onder de boom T-shirts uitdeel aan mijn vrienden met daarin een bijdrage voor een Kerstdiner…

Ik loop het strand op en deel willekeurig pakketjes van tweehonderd en honderd shilling uit. Ondanks dat ik een aantal van deze gasten niet ken maakt het vandaag niet uit, het is leuk om uit te delen.
Ik wil graag met mijn jongens gaan lunchen en Martin organiseert voor vijfhonderd shilling een lunch in de schaduw van een enorme Kinine-boom gekookt door zijn zus. Zowel de jongens als ik hebben het reuze naar onze zin. Vandaag heb ik zo’n zeventig mensen even gelukkig gemaakt! En uiteindelijk is er alleen maar vandaag. Ik kom vies en bezweet thuis, maar voel me helemaal geweldig! Eerlijk gezegd, vandaag was het mijn kerstfeest!

Ik zie steeds vaker een T-shirt opduiken: One Tribe – One Love! Het maakt iets los als ik daarin reis. Wonderbaarlijke ONT-moetingen en UIT-wisselingen: We zijn allen broeders en zusters, zegt de Kikuyo-man naast me in de matatu. De chauffeur knikt me stralend toe…

Maridadi

Volgens zeggen is een Afrikaans look gemakkelijke bij het zwemmen. Dat blijkt uiteindelijk voor mijn haar toch een tikkie anders. Veronique is maar liefst vierenhalf uur bezig. Ik zit gewoon op de straat, omringd door kinderen en voorbijgangers. Gezellig en helemaal Afrikaans, hoewel mijn kont daar anders over denkt…

Heb op de terugweg een van die minder leuke ervaringen in de matatu en stap uit in Mwtapa. Op dat moment denk ik niet al te vriendelijk: Laat ze gewoon creperen! Ik neem een andere matatu naar Majengo. Elizabeth van de shop begroet me hartelijk: ‘Wow you look very smart!’ Ik grijns, wens haar Gelukkig Kerstfeest en het vervelende gevoel is alweer verdwenen…

Charme

De charme van Kenia is dat je alles ter plekke kunt regelen. Kortom, datgene wat onmogelijk lijkt laat je ter plekke mogelijk worden. Ik kende dat al van Curaçao, maar hier zijn veel mensen echt berooid, dus nog vele malen creatiever. Maak echter geen afspraken op termijn, ook niet een dag van te voren, want die werken niet!

Intiem

Na een chaotische Kerstviering aan het strand, laten we zeggen typisch Afrikaans, en een overvloedige oudejaarslunch bij Harrie, heb ik me verheugd op oudejaarsavond en nacht samen met Harrie en Dennis aan de beach. Ik droom van verhalen rond het vuur, gegrilde vis, brood met de luxe van kruidenboter en niet te vergeten manasi voor de heren en vruchtensap voor mij. Wij hebben ons geïnstalleerd in de verste uithoek. Rond 21.00 uur komt Harrie het strand op met een hele delegatie kinderen en volwassenen.
Ik vecht met het feit dat ik een rustig intieme avond voor ogen had en dat er hier nooit iets te willen of te plannen valt. De ellende en de charme van Kenia! Ik heb wat tijd nodig om te accepteren dat IS wat is en dan wordt het nog gezellig ook. Onterecht dat ik me zorgen maakte over eten en drinken. Iedereen was al verzadigd en het lijkt wel de wonderbaarlijke brood en vis-vermenigvuldiging. We hebben allemaal meer dan genoeg!
Om middernacht gaan we naar het vuurwerk bij het hotel kijken. Terug op onze stek valt iedereen als een blok in slaap. Ik ben klaarwakker en wandel wat langs de beach. Als ik terugkom ontdek ik dat mijn rugzakje weg is. Niet alleen mijn telefoon, camera, tasje, zakmes, nieuwe jurk. etc. zijn in het rugzakje, maar ook de telefoon van Dennis en beide sleutels van zijn huisje. Grappig, in dit soort situaties ben ik altijd volkomen rustig. Het is net of mijn ziel zich schoon wast…

Nieuwjaarsparty

Ik heb de jongens van Sieglinde uitgenodigd voor een Nieuwjaarsdiner. Chai heeft er werk van gemaakt en het is gezellig in zijn cafeetje. We dragen allemaal ons nieuwe T-shirt. Ik moet de manasi zegenen en een welkomstwoord doen. De kwaliteit van het eten is prima, de sfeer is goed en ik dans met Chengo en Karisha. Karisha is wat ze noemen niet helemaal normaal en uit zijn dankbaarheid zelfs lijfelijk.
Dennis is goed beroerd. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het gebeuren aan het strand en heeft een fikse kou gepakt. Hij raakt zelfs zijn eten niet aan en vraagt Chai om het te bezorgen bij een oude vrouw in het dorp. Dat is typisch Dennis. Hij maakt daar geen woorden aan vuil en deelt alles wat hij heeft…

Medicijnvrouw

Gavuna neemt me mee naar een ware medicijnvrouw. Ze woont op een schitterende locatie, waar het leven nog waarlijk haar Afrikaanse ritme volgt. Ik zit onder de boom te midden van spelende kinderen, kippen, geiten en vrouwen die mesjietsja klaarmaken en voel me volkomen thuis.
Ze gaat in een soort trance en vertelt feilloos wat er met mijn lijf aan de hand is en wat er speelt tussen mij en Dennis. Volgens haar zeggen zijn er mensen in zijn dorp en binnen zijn familie jaloers en proberen ze hem terug te laten keren naar zijn oorspronkelijke leven. Ze gebruiken magie om via hem mij te kwetsen, hij mag niet anders zijn dan zij…

Hoewel westerse mensen hier nogal laconiek over kunnen doen, weet ik inmiddels maar al te goed dat er niet te spotten valt met deze krachten…

Barbaars

In Chai’s café in het dorp werd een dief van weleer herkend. De dorpelingen wilden hem ter plekke van kant maken. Ze bonden een ketting rond zijn nek en bonden hem achter de motor. Gelukkig voor hem knapte die ketting, hij rende voor zijn leven met een woedende menigte achter zich aan en sprong moeiteloos bij ons over de poort. De bewaking voorkwam dat de menigte achter hem aankwam. Linda leverde de jongen niet uit aan de dorpelingen, maar belde de politie. Die kwamen met een geweer en dat was indrukwekkend genoeg om de menigte onder bedwang te houden. De jongen heeft geluk gehad, hij leeft nog. Waarschijnlijk wacht hem een behoorlijk straf.

Kikao

Vroeger had je in elke gemeenschap een dorpsoudste en een raad van ouderen. Wanneer er iets gebeurde binnen de gemeenschap riep de dorpsoudste de dorpsraad bijeen. Dat noemde men Kikao. De dorpsoudste, doorgaans ook de medicijnman in de stam, ging in beraad met de elders en bepaalde de straf. Sinds de kerken al deze gebruiken hebben verboden, is er veel wijsheid onder de grond gegaan. Of beter gezegd, de bush in verdwenen. Jongeren nemen de plaats in van de ouderen en de wijzen. Zij nemen het recht in eigen hand en willen de gemeenschap beschermen tegen ongewenste daden. Op dit moment is het vrij normaal dat dorpelingen die stelen of misbruik maken van magische krachten zonder pardon een kopje kleiner worden gemaakt…

Kenia-One Love-One Tribe1Voorouders

Ik praat met Dennis. Voorheen wilde hij niets horen over deze dingen. Sinds de kerken is volgens zijn zeggen alle zuivere magie hier verdwenen. Wat is gebleven is witchkraft en machtsmisbruik. Maar hij begint in te zien dat er iets moet gebeuren en herinnert zich de oude man uit zijn jeugd. Hij besluit terug te gaan naar zijn wortels om te kijken of hij deze dorpsoudste kan vinden. Want wil je iets veranderen, zul je eerst je verleden volledig moeten aanvaarden en omarmen. De vooroudertraditie was een heilig goed en moet in hem een plek krijgen om te kunnen transformeren.

Yasmin – Mutanu

 

Agenda
Boeken
– gratis dowloaden E-boeken Yasmin Nederlands/Engels
– OF bij: Bol.com
   Video Yasmin Non-dualiteit – ‘Zonder wrijving geen glans…’


 

Share

Leave a Reply