KENIA – nieuw evenwicht

kenia-evenwicht-feithyIk zit op mijn balkon en luister naar de tropische geluiden van de nacht. Dit plekje voelt extreem vredig. Er spelen geen onderhuidse belangen. Mijn appartementje is fijn, al is het niet ratbestendig….

Het weer is extreem. Hitte wordt afgewisseld door heftige regenval. Paden worden onbegaanbaar en slipperig. Het huisje van Esther heeft zoals veel anderen geen achterkant meer – eruit geregend.

Aanvankelijk werd ik overspoeld door alles wat op me af komt. Het begon al voor mijn vertrek. Vorig jaar wilde Dennis mestkuikens. Gezien de sterfte onder de kuikens werden het melkgeiten. We kochten 10 kids van een speciaal ras. Elke morgen en elke middag ging hij blij de bush in met zijn kinderen. Begin november zouden de baby’s geboren worden en kon het melkproces beginnen en dat zou de basis vormen voor een aantal gezinnen. Het mocht niet zo zijn. Twee dagen voor mijn vertrek werden de geiten gestolen en geslacht. Al wat bleef waren de dode kindertjes. Hij huilde. Ik huilde met hem. Het leven is hier rauw – maar gaat door.

Fatma

Lerares Fatma is al drie maanden ziek: hernia. Na alle ingrepen adviseren ze een operatie. Die kan pas plaats vinden als de verzekering wordt opgehoogd met 5000 Euro. Selifa haar winkeltje is gesloten. Ze braken het open en stalen alles wat er in was. Jenny aan deze beach moet met haar groepje 2000 Euro ophoesten omdat de elektra van hun winkeltjes in Mwtapa werd afgesloten. Eén persoon betaalde niet. Bryson zijn motor staat op het politiebureau. Hij moet eerst de schade vergoeden die hij aanbracht door de zoveelste aanrijding. Mijn favoriete mama Esther van het weeshuis werd diezelfde week ontslagen. Esther is een geweldige moeder voor de kinderen maar voegt zich niet klakkeloos in TE westerse regels. Mijn verzoek aan de leiding om naar haar kant van het verhaal te luisteren wordt niet ingewilligd. Oké, dan heb ik daar niets meer te zoeken.

Zelfvoorzienend

Ik ben zelfvoorzienend. Poets en kook en was met de hand. En vanaf het moment dat ik mijn voeten op deze bodem zette, was er geen enkele behoefte aan wijn, iets lekkers of welk hapje tussendoor dan ook. Mijn dieet bestaat uit groenten – fruit, rijst en chappati. Heb geen TV en niets om te vluchten. De internetverbinding op deze plek is zo erbarmelijk – dat een berichtje op Facebook me meer dan een uur kost. Niet belangrijk genoeg om met mijn computertje naar Nakumat te gaan! Ik woon te ver van zee om daar mijn ochtendrituelen te doen. Die doe ik op mijn balkonnetje en ik zwem in de pool. Loop soms naar Majengo om boodschapjes te doen en geniet van al dat moois onderweg wat ik nooit op foto’s zal zetten. Op het einde van de middag ga ik samen of alleen naar de beach, te voet of met de motorbike. Loop langs het strand tot mijn oude plek en volg mijn route naar het dorp. Mensen en kinderen komen de bush uit om me te begroeten. Ontwapenend en vertederend! Het dorp is ommuurd. Een rijke gozer heeft het land gekocht tot aan de beach. Het is van de zotte!

Ruimte

Ik glimlach om mezelf: WIE meen ik te zijn dat ik verantwoordelijk ben voor alles wat ze op mijn bordje neerleggen? IK neem afstand. Doe niets totdat het gedaan wil worden. En dan koop ik de motor vrij voor Bryson. Een matras voor Feithy die al een jonge vrouw begint te worden. Neem ik Fatma mee naar de Arabische cup kliniek en laat mezelf ook behandelen. Mijn kruin word geschoren en er wordt een hele kop afgewerkt bloed uit mijn lijf gezogen uit mijn hoofd en naast mijn ruggengraat. Dus bedek ik nu mijn hoofd als ik naar buiten ga – dat doen ze hier allemaal! Maar er is ruimte gekomen daar waar jaren na een val een druk was…

Goed of kwaad

Ik denk niet langer in termen van goed en kwaad. Bouwen aan een denkbeeldige toekomst is een westers idee waarvan de fundamenten aardig onderuit gaan. Er gebeuren voldoende dingen om blij mee te zijn. Charles, mijn eerste motorman die ik een motor gaf – een stuk grond en mee bouwde aan zijn huis, doet het goed. Hij heeft een basis met vrouw en drie kindjes. Said geeft Kungfu lessen in het weeshuis en Aisha heeft 2 voedselstalletjes. Het gezinnetje verhuist uit hun afschuwelijk hok naar een wat ruimere locatie. Beka en Hussein zijn te groot om in hetzelfde bed te slapen. Mariama en haar drie kids, waaronder Feity, zij die mij evenals Beka adopteerde voordat ik het deed, hebben hun eigen huisje en komen niet van de honger om. Ik betaal weer schoolgeld voor het komende jaar. De rest mogen zij zelf doen. Bryson zijn eigen huis is afgebouwd en er is plek om iets te doen. De motor wordt verkocht. Er is niets meer te verdienen en hij brengt ongeluk. De verzekering zit er nog op, maar om daar gebruik van te kunnen moest hij naar Nairobi. Een onmogelijk opgave voor een knul van de kust die nooit verder is geweest dan Mombasa.

Karretje

Esther die vorige keer door haar vrouwen van de vrouwengroep in de gevang terecht kwam, waardoor wij de groep ontbonden en het geld verdeelden, is nu benaderd door diezelfde vrouwen om opnieuw te starten. Ze kunnen niet zonder haar. De rotte mango’s [appels] zijn verwijderd! Ik kook voor mijn vrienden van Sieglinde etc. en zie de laatste jongens en meiden aan Serenabeach terug. Boris maakt mijn Kininidrank. Gavuna is de weg kwijt. Hij probeert me voor zijn karretje te spannen. Ondanks dat ik nog steeds van hem houd, ga ik zijn drugsgebruik niet stimuleren.

Vluchtelingen

Europa vergadert hoe wij de vluchtrelingenstroom kunnen stoppen door nog meer geld naar Afrika te sturen. Ik glimlach. Het zal de stroom alleen maar aanmoedigen en de verschillen hier nog groter maken. Ik hoor vaag iets over Parijs. Het roept geen emotie in me op. De roep om vergelding zal alleen maar meer geweld oproepen. Wat maakt het uit. Als we niet oprecht durven te kijken naar de OORZAAK van al dit geweld wat over het westen dendert omdat we nog steeds zo arrogant zijn dat wij menen dat de wereld zit te wachten op datgene wat wij als beschaving zien, dan hebben we nog een les te leren. En we zullen onze lessen leren – vroeg of laat…

Lessen

Het maakt me niet uit of anderen hun lessen leren. Ik heb genoeg aan de mijne. Vanuit een OPEN Hart stroomt er voldoende naar de mensen om me heen. En dat hoeft niet per definitie geld te zijn. En soms schiet een zaadje wortel. Maar dat is niet aan mij. Ik heb geen behoefte om de wereld hier om te vormen naar onze westerse ideeën. Ik stimuleer mensen om te terug te gaan naar hun eigen WIJZE van religie, orde en recht…

China

De tijd dat het westen de dienst nog zal uitmaken is voorbij. China en India hebben het allang overgenomen. Toen ik vorige week werd aangehouden en geïntimideerd door de politie omdat ik geen legitimatie bij me had, voelde ik aan den lijve dat ook hier het respect voor de blanke is verdwenen. Evenals de blanke zelf. Ik heb er nog geen eentje aan de kust gezien…

Kracht

Het maakt allemaal niet uit. De mensen hier beginnen langzaam te begrijpen dat de toeristen niet meer terug zullen komen. En ondanks dat al het beloofde geld voor projecten aan de kust niet binnen het bereik van de mensen komt, ontdekken ze weer hun oeroude kracht om te overleven. En hoe minder wij ons daar mee bemoeien – hoe beter dat zal lukken…

Love mySelf – so love you ALL…
Yasmin

 

Agenda
Boeken
– gratis dowloaden E-boeken Yasmin Nederlands/Engels
– OF bij: Bol.com
   Video Yasmin Non-dualiteit – ‘Zonder wrijving geen glans…’

 

Share

24 comments to KENIA – nieuw evenwicht

 • SASKIA TEULINGS

  Lieve Yasmin,
  Wat heb ik genoten van al je verhalen. Zondag ben ik weer in de P.I in Vught, zal Jos verslag uitbrengen. Kan hem nu heel wat nieuws vertellen over jou in Afrika. Dat ze daar op de grond moeten slapen, dan hebben ze het hier wel heel wat beter. Ik omarm je, Saskia

 • S.A.M. TEULINGS

  Lieve Yasmin, met de kerst was ik niet aanwezig in de P.I.in Vught, zo kon ik de laatste keer niet veel vertellen aan jouw Jos. Alle verhalen zal ik hem de volgende uitgebreidt vertellen. Mijn computer is een hele tijd geblokkeerd, vandaar dat ik je niet kon mailen. Jos gaat het goed, hij is heel opgewekt. Paul, de oudere gevangene is vertrokken naar Middelburg, hij werd zo ontzettend gepest in Vught, heb via iemand in Waalwijk nog contact met hem. Hopelijk gaat jouw behandeling aan het hoofd en ruggengraat zonder complicaties gebeuren, Jos was erg geschrokken en ik natuurlijk ook, lieve Yasmin heel veel groeten en pas goed op jezelf en je vrienden Saskia

 • Gina

  Mijn zaadje heeft dankzij Yasmin wortel geschoten…

 • Alain Nolens

  DIERBARE YASMIN, IK HEB ALLES GRONDIG GELEZEN !!! HEEL HARD IS HET OM DIT ALLES ONDER OGEN TE ZIEN !!! UW KRACHT VAN LIEFDE LAAT HET TOE VAN DIT ALLES GEPAST TE VERWERKEN, PROFICIAT HIERVOOR !!! IK LEEF MET JE MEE, EN STUUR JE OOK MIJN ENERGIE VAN LIEFDE !!! SAMEN MET U WIL IK GELOVEN DAT ALLES GOED KOMT, EN DAAR BID IK VOOR !!!
  TOT SPOEDIG, ALAIN. Warme knuffel !!

 • Saskia Teulings

  Yasmin wat een verhalen zeg, wat maak je allemaal mee, ik vindt je wel erg moedig. Ook aan jezelf denken hoor, het is niet mis wat je daar allemaal verteld. Met Jos in Vught gaat het de laatste tijd veel beter, sinds jij hem bezoekt, gaat hij echt vooruit. Verder groet ik je, je geld overmaken met de Kerst via je bank is dat mogelijk? gr. Saskia

  • Yasmin

   Lieve Saskia.
   Via donatie Kenia kun je geld overmaken. Medailles kun je niet opsturen – niets komt hier ooit aan! Bovendien zitten ze daar niet echt op te wachten vermoed ik! Wens jou en iedereen in Vught een vruchtbare dag. En ik doe niets bijzonders. Ik BEN…
   Knuffel ook en vooral voor Jos. Ik hoop dat hij mijn emails krijgt…

 • Edith

  DANK!!
  Een warme knuffel!!!

  Liefs
  Edith

 • Andrée Stevens

  Yasmin,
  Ambassadeur van de liefde,

  Je verhaal heeft me weerom geraakt en de zorgen die op mijn bord komen lijken nietig en onbestaande.
  Ik lees dat je worstelt en terug boven komt, zo ken en herken ik je. Je doet dat steeds vanuit een liefdevol hart. Liefdevolle vriendelijkheid is ons jaarthema bij sacrale dans. Voor mij ben jij hiervan de verpersoonlijking.
  Zorg goed voor jezelf grote, lieve zus. Je plek in mijn hart koester ik nog steeds liefdevol.

  Een heerlijke knuffel,

  Andree

 • Vera

  Fijn dat we kunnen lezen wat je allemaal mee maakt. xx

 • Dieuwertje

  Hartelijk Dank voor het delen 🙂
  Liefs <3

 • Ellen

  Puur Mooi Liefde Licht You

 • bap en dida

  Hartreizigster……zorg goed voor YourSelf….Love….

 • Manda

  Lieve schat, wat houd ik toch van je.

 • fijn…berichtje van overzee…blij hiermee.
  Goed hoe je met alles weet om te gaan wat er voor je voeten komt, mijn bewondering en zend je heel veel liefs en kijk uit naar je volgende blog, knuffels

 • Sandra

  Ohh love you so much, de tranen wellen in mijn ogen en in mijn ziel
  Kostbaar mens wezen , dat jij bent, hier gaat het om, zonder krullen en fratsels
  Soul power … Love Sandra

 • marleen

  Fijn om weer van jou te horen!
  Veel liefs

 • Yvonne

  Lieve Yasmin
  Prachtig (be)levende woorden stuur jij met deze blog vanuit t verre Afrika. Je schrijft zo levend dat je het mee beleefd. Mooi hoe jij je zijn deelt met het volk, ik zou willen dat mij dat trok maar voel me nog niet geroepen. Al ben je blank ( black schreef ik eigenlijk eerst, is maar 1 letter verschil) toch voelt het dat je zo één voelt en bent met de mensen. Zo warm, blij, spontaan en enthousiast.

  Inderdaad heeft de westerse wereld van de mens n vluchteling gemaakt. Velen verdienen van de vieze oorlogen, velen hebben aandelen daarin. Wij zijn het die hen geroepen hebben. Alletwee de werelden zijn giga uit zijn verband gerukt. We hebben elkaar nodig het weer in balans te krijgen. Aandacht liefde en respect zijn de sleutels.

  En nu de Sint in het land. Allemaal in blijde verwachting. Ik vind het ritueel mooi. Maar ik zie liever n ritueel die weer een boodschap uitdraagt naar de wereld. Het mooie verhaal van waaruit het is ontstaan. Verteld aan onze lieve kinderen. Transparant zoals bv Sint Maarten. Zonder leugen of stiekum gedoe. Gewoon zoals het is……ach wie weet.

  Ik geniet van je verhalen Yasmin.
  De wereld is blij met jou.
  Mooie energie,ervaringen en liefdevolle momenten daar!
  Harteliefs kus
  Yvonne

 • Johannes Bikker

  Hoi Yasmin,
  Ja, wij werden hier ook, via de TV uiteraard, op de hoogte gesteld van de aanslagen in Parijs. Het is verbijsterend te zien, dat elk land op zijn eigen wijze onmiddellijk reageert met verdediging zus of zo. Wanneer leren we dat Liefde alleen de oplossing geeft in dit soort aanvallen, alleen moet ik dat zelf ook leren. Maar zoals ik zo vaak seg: alles zal reg kom.
  Zoals je gemerkt hebt, heb ik je blog gevonden en zal daar alert op zijn, Hou je de ratten wel uit je buurt s.v.p.?
  Als je me nodig hebt, je weet me te vinden,
  Liefs Johannes

 • Lieve schat, Yasmin,
  Wat heb ik toch een bewondering voor de moed waarmee jij het leven tegemoed treedt! Het is niet niks als je als enige blanke daar in oost Kenya je overgeeft aan dat wat is. Het is makkelijker om hier vanachter de pc mijn vrienden te benaderen.
  Toch is het leven hier ook een enorme uitdaging, elke dag weer.
  En een enorm groeiproces !
  Een hele warme knuffel voor jou en alle kenianen die je ontmoet.
  Veel liefs en ik hoop echt dat je geniet.
  Anne

  PS Voor de lezers die wel makkelijk het internet op kunnen :
  “Thought for the day as written in Prasanthi Nilayam, https://youtu.be/yxEED9FiaeE
  Happy Weekend to U All & Thank You so much for sharing this Beautifull Blog Message, Beloved Friends & Cocreators (¨`•.•´¨) May God Bless U with His Grace, Infinite Gratitude , Universal Love in an Abundance of Happiness & Joy .•*`•.ღ¸.•¨`☼ڿڰۣ-ڰƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ░P░E░A░C░E░ & ░L░O░V░E░░  ღ¸.•¨`*☼ இڿڰۣ-ڰۣ—Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒღ I Am. Om Sai Ram. Om Shanti. AUM. *`•.☼ Namaste Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒღ anda642.wordpress.com

 • christo

  nog een kleine toevoeging Yasmin, de mensen maken het leven rauw, maar het Hart is Lícht.., en Krachtiger.., oneindig veel Krachtiger. Het rauwe leven heeft een begin en een einde. Het Hart is zónder begin en einde.. herstel toegewenst voor jou..

  christo

 • ja we mogen onze arrogantie loslaten en diep voelen wie we werkelijk zijn en van daaruit leven!

 • Lennie

  Heerlijk om te lezen hoe je daar LEEFT !
  Liefs

 • Christo

  Lieve Yasmin , namasté,

  ik wil je éééééven zeggen dat ik élke keer wéér blij word van jouw kijk op mens en wereld , van de wijze waarop je deze kijk en gedachten onder woorden brengt , én van de zon en kleuren die voelbaar aanwezig zijn als je weer ‘ns iets met ons deelt.. .. héérlijk zo in de koud/kille einde-jaars-dagen in ons kouwe kikkerlandje..

  alle goeds daar in het mooie (warme , zonnige) Kenia

 • Hi lieve Yasmin,
  Parijs en alle andere brandhaarden laat mij zien dat wij mensen zo ultiem fragiel en kwetsbaar zijn… Morgen kan alles anders zijn- het volgende moment al, kan alles anders zijn. Ik denk dat het goed is dat mensen NU hierdoor hun totale kwetsbaarheid, hulpeloosheid, angst en onmacht voelen. Gebrek aan controle is debet aan leven… We kunnen niets in het leven onder controle hebben, en we kunnen elkaar niet controleren of manipuleren of bestrijden of iets opleggen- of dat nu een religie is of een (westerse/arabische/afrikaanse/whatever) manier van leven of “de tijd” wat ook. Niet 1 op 1 en niet globaal. We bestrijden uiteindelijk alleen onsZelf. Heb het goed in Kenia! Xx

Leave a Reply