Aardbeving Kos Griekenland

Zolang we mensen buitensluiten, zolang we grenzen hebben, zolang we onszelf verbergen onder de vleugels van een religie, doctrine of leer buiten onszelf, zullen we in angst leven en lijden ervaren…

Na een leven van afzien, zoals vele Grieken ervaren na hun lidmaatschap met de EU, kreeg ze een goedbetaalde baan op Kos bij een Ngo. We hadden onmiddellijk een klik. Het kon niet uitblijven dat ze verliefd werd op een vluchteling, ze werd verraden en op staande voet ontslagen. Haar vriend werd opgepakt en zoals velen met hem, gedeporteerd naar zijn thuisland. Kos moest ‘opgeschoond worden’ voor het toerist-seizoen. Ze ging letterlijk en figuurlijk door hellen van pijn en lijden.

Afgelopen nacht ervoer ze doodsangst toen ze wakker werd van de zwaarste aardbeving ooit in Bodrum en Kos. Niet alleen huizen, de Moskee en kerken werden beschadigd, voor het eerst stierven er twee mensen en velen raakten gewond. Ze spoedde zich naar het ziekenhuis om te helpen. Niet eerder ervoer ze zoveel ontreddering, zoveel chaos en angst binnen haarzelf en in haar omgeving. ‘We zijn niets op onszelf Yasmin, we zijn absoluut niets’.

Vannacht was ze toeschouwer en begreep ze dat de natuur het heeft overgenomen, dat het leven niet maakbaar is. Dat ze volledig teruggeworpen moest worden op zichzelf om zich vrij te maken van het verleden. Ze kon immers in geen enkel opzicht het beleid van de EU nog langer ondersteunen, nu ze in grote getalen niets anders deden dan vluchtelingen oppakken, vastzetten en deporteren zodat de show door kon gaan.

Zolang we mensen buitensluiten, zolang we grenzen hebben, zolang we onszelf verbergen onder de vleugels van een religie, doctrine of leer buiten onszelf, zullen we in angst leven en lijden ervaren…

Meer en meer loopt zij het pad van waarheid – het pad van innerlijke vrijheid – het pad van Universele Liefde. Dat is uitsluitend weggelegd voor de hele moedigen onder ons en alleen mogelijk wanneer we ons volledig los durven te maken van onze zelfgecreëerde werkelijkheid. Dit pad kunnen we uitsluitend bewandelen wanneer we bereid zijn alles op onze weg te accepteren en niet langer de behoefte voeden ergens bij te horen om ons ‘veilig’ te voelen. Veiligheid en zekerheid zijn maatschappelijke illusies en in het leven geroepen om ons klein, angstig en afhankelijk te houden.

We beginnen verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen leven, zonder te oordelen en overstijgen onze gewoonte nog iets op anderen te projecteren. Het is het pad van nederigheid en vol-ledige overgave: Niet mijn wil maar de Uwe.

We beginnen ons te realiseren dat vrede, veiligheid en zekerheid uitsluitend te vinden zijn binnen in ons zelf. Wij zijn bezig te ontwaken, bezig om thuis te komen. We hoeven ons niet meer anders voor te doen dan we zijn en durven in het leven te staan met lege handen. Vanuit de grenzeloze ruimte in ons hart ervaren we niet langer afgescheidenheid; we voelen ons verbonden met alles en iedereen. We staan te midden van het lawaai zonder iets buiten te sluiten en zonder de neiging om te betuttelen of het lijden van anderen over te willen nemen.  Ieder mens is uniek en heeft het recht en de kracht zichzelf te bevrijden op de juiste tijd.

We stromen in het moment en doen wat we moeten doen zonder het gevoel te hebben dat we nog iets doen…

Om Shanti,

Yasmin

 

Zolang ik in Nederland ben: Welkom voor persoonlijke Spiegeling – voor een ontmoeting op het Open Up Festival waar ik ben van vrijdag 28/7  t/m zondag de 30e – OF voor Samen ZIJN in Waarheid op vrijdagavond: zie agenda

Share

14 comments to Aardbeving Kos Griekenland

 • S.A.M. Teulings

  Wat een verdriet nu weer deze aardbeving op dit mooie eiland Kos, het houdt niet op. Ik ga in het najaar weer naar Sardinië, waar vele mensen uit Afrika en andere landen worden opgevangen. Hoop weer wat goed werk te kunnen verrichten.

 • Het pad van universele liefde naar innerlijke vrijheid… De weg was ook voor mij zwaar en ja je moet heel moedig zijn om te ontdekken dat… Heerlijk!
  Met elkaar mee lopen ipv betuttelen in dat volledig samenzijn. Wat heb je dit mooi omschreven. Heel veel liefs voor jou en de jouwen.
  Kracht en Wijsheid.

 • Henk

  Wat zet je dit toch weer aanrakend neer.
  En wat een kracht erin.
  Met zo’n mooie richting gevende woorden.
  Dankjewel.
  Xxx
  Loveya

 • Gina

  Ik heb diep respect voor de vriendin die jij naamloos in je blog beschrijft, lieve Yasmin Zeg haar maar dat ze fantastisch goed werk doet. Een krachtige powervrouw Ik wens haar veel sterkte. Zeg haar nooit de moed te verliezen.
  Dikke knuffel voor jouw en je krachtige vriendin,
  Gina

 • Jaap Gerssen

  Lieve Yasmin,
  Dank voor je berichtje. Stromen doet het vanuit je hart. Het hoofd blokkeert, gaat moeizaam, niet vanzelf. We willen blijven regiseren ipv laten meedrijven met de stroom.
  In het Licht van de Liefde. Warme groet Jaap Gerssen.

 • Johannes Bikker

  Lieve Yasmin, Als kind leerde ik thuis over de drie eenheid: de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Er wordt gesproken over de Zoon alsof er maar één is: Jezus. En aangezien Hij in ons allen is, zijn we allen ook één.
  Dat is volgens mij de reden, samen met de Liefde, dat we verbonden zijn met elkaar en elkaar mogen liefhebben. Jouw woorden lieve meid, hebben mij dat bevestigd.
  Dank daarvoor,
  Liefs, Johannes

 • Mooi stuk Yasmin!! Dit heb je allemaal ervaren en geleefd. Jij met je dierbaren. Ik herken waarover je schrijft. Toch blijft het allemaal ook zó menselijk en vind ik het soms moeilijk om een gecentreerd kosmisch-aards mens te zijn. De eenheid leert je kosmisch te kijken, zien en denken etc. Het aardse leert je mededogen, compassie te hebben, het valt samen. Creaties ontstaan ter plekke en je wordt bewogen in de richting van het volgende pad. En graag zou je zoveel dierbaren mee willen laten lopen, zodat zij niet meer hoeven te lijden, maar ik moet ze laten wandelen…..want zo geschiedt de beweging…

Leave a Reply