Geluk heeft geen reden – Kerstwens vanuit Athene

We omhelzen oude en nieuwe vrienden in Brussel, Parijs, Grenoble en Turijn. We verblijven een weekje nabij Plum Village, een boeddhistische leefgemeenschap gesticht door de Vietnamese Thich Nhat Hanh, waar elke ademhaling Liefde is. We laten onze boeken achter in bibliotheken en bij vrienden. We laten de liefde stromen en wandelen ademloos door de verstilling van de eerste sneeuw in de bergen rondom Turijn. Het is pure magie…

Geluk

Iedere ontmoeting is bijzonder. Of het nu gaat om een vluchteling, een migrant, of om een ‘gewoon’ mens. In wezen is er geen verschil tussen de ander en mij. We zijn allemaal vluchtelingen, migranten en uiteindelijk mensen. We zijn allemaal op zoek naar geluk. Niet een kortstondig geluk wat we steeds moeten herhalen, maar die Bron van Zijn in ieder van ons welke verbonden is met Ziel – onze ware essentie…

Leonidas Orlando in Sicilië – een waarachtig mens

Op het moment dat ik zijn naam hoor weet ik dat ik hem wil ontmoeten. En dus besluiten we Sicilië aan te doen. Palermo voelt als thuiskomen. De volgende morgen wandelen we naar het gemeentehuis. Op wonderbaarlijke wijze worden onmiddellijk alle deuren geopend en alle obstakels uit de weg geruimd. En zo staan we nog diezelfde ochtend oog in oog met de burgemeester van Palermo, een wonder van oprechtheid. We babbelen over de Paus, het bezoek van Willem Alexander en Maxima, over vluchtelingen en over mijn boek. En dan knuffelen en zoenen we. Er is geen afstand tussen hem en mij. Samen vullen wij alle ruimte…

Leonidas begon zijn carrière door Palermo in 1992 te zuiveren van de Maffia. Durfde in die tijd niemand na het donker de straat op, hij toverde de stad om tot een veilige haven. Hij is populair bij de bevolking, maar een blok aan het been bij beleidsmakers vanwege zijn uitgesproken mening over vluchtelingen en migranten. Hij verwelkomt iedere vluchteling persoonlijk.

‘Ieder mens heeft het recht om daar te zijn waar hij of zij wenst te zijn. Of hij nu zijn land moet ontvluchten vanwege oorlog of een toekomst op wil bouwen omdat hij in zijn thuisland honger leidt. Door het beleid van de EU -de grenzen die we optrekken- spelen we de Maffia in de kaart. We creëren een immens illegaal circuit, een voedingsbodem voor criminaliteit…’

Zijn collega uit Pozzallo is uit hetzelfde hout gesneden. Toen hij voor de eerste keer naar de kust ging om migranten te verwelkomen vond hij 45 lijken in de boot. Hij besloot dit nooit meer te laten gebeuren. En zo gaan hier in Sicilië twee ogenschijnlijke tegenstellingen moeiteloos hand in hand.

Care Mineo

Het grootste kamp van Italië is gehuisvest in een voormalige militaire basis. Een prima plek maar twee uur lopen naar Mineo. Busdiensten zijn spaarzaam. Als je je ’s avonds niet meldt sta je op straat en kun je een verblijfsvergunning wel vergeten.

Ontmoeten

We ontmoeten mensen, prachtige Mensen. Sicilianen die ons overladen met hun grenzeloze gastvrijheid. Afrikanen met een verblijfsvergunning die het vliegtuig nemen om een aantal maanden per jaar bij hun familie in eigen land te zijn. Kosten 500 Euro retour! Dan heb je de zogenoemde ‘vluchtelingen en migranten’ die duizenden euro’s moesten betalen omdat wij de grenzen dicht gooien. Zij riskeren hun leven in onveilige gebieden zoals Libië waar een mensenleven totaal geen waarde heeft en in niet zeewaardige rubberbootjes. Na registratie in een hotspot zijn zij veroordeeld tot nietsdoen. Zij wachten in kampen in de hoop op een verblijfsvergunning. Sommigen een aantal maanden, anderen, vooral Afrikaners, al meer dan twee jaar. Zij  leven in niemandsland en komen in het hele verhaal niet aan bod en niet in beeld…

We maken muziek en dansen op straat. Unity, uit Nigeria, deelt zijn pijn over de lijken en het moorden in Libië en de spanning op zee. Nu is hij veilig. Zijn vrouw en kindje zijn in Turijn. Hij heeft hen 2 jaar niet gezien en na zeven maanden nog geen toestemming om naar hun toe te gaan. Hoe pijnlijk. Ik sla mijn armen om hem heen…

Om Shanti,

Yasmin en Giri

 

Kerst- en Nieuwjaarswens

 

Geluk

Geluk heeft geen reden
Is duurzaam
Is jouw ware NATUUR
jouw innerlijke staat van ZIJN
Is ON-afhankelijk van anderen
en van uiterlijke omstandigheden
Ik wens jou GELUK zonder reden…

Vandaag – met Kerst – in 2018 en altijd

 

Onze reis tot nu toe
 • Brussel – Parijs – Grenoble – Turijn – ferry Genua-Palermo Sicilië – Pozallo – Mineo – Catania in Sicilië.
 • Ferry Catania-Napels – Ferry Bari-Patras.
 • 20 december aankomst Athene waar vele vrienden – vluchteling en niet vluchteling – naar ons uitkijken.
 • Op 28 december vliegen we op en neer naar Kos en begin volgend jaar varen we naar Lesvos – Inshallah…

 

Mededelingen

De tweede geboorte is de geboorte in de geest…

Eindeloos dankbaar dat de boeken – mijn bijdrage om  de vluchteling een gezicht te geven:  ‘Volk van mijn VOLK’ en ‘One Love – One Heart’ eind januari een nieuwe start gaan maken bij een nieuwe uitgever. Ik moest loslaten en er AL-een voor gaan staan. Hoewel het boek haar bestaansrecht reeds bewezen heeft, hebben wij jullie liefdevolle ondersteuning meer dan nodig om de boeken opnieuw de stroom in te brengen…

 • Wij financieren zelf de nieuwe druk. Wil je het project en/of onze reis ondersteunen, je  bijdrage is van harte welkom.  Koop een boek, deel ze uit. Stimuleer jouw favoriete boekhandel enz. Misschien weet jij kanalen om het boek in het voetlicht te brengen bij de media of wil je een lezing organiseren. Zie agenda voor data…
 • Er stond een prachtig artikel in Spiegelbeeld van december over ‘Volk van mijn VOLK’. In het januari-nummer verschijnt het artikel: ‘Zonder wrijving geen glans’.
 • Eindhovens Dagblad gaat voor Kerst een aanvullend interview plaatsen. Het lijkt erop dat de stroom open is…

 

Share

15 comments to Geluk heeft geen reden – Kerstwens vanuit Athene

 • Jeanne Bernsen

  Lieve Yasmin en Giri,
  Super Kanjers! Ik wens jullie een overvloed aan Moed, Liefde en Kracht in 2018! Liefde brengen bij mensen in erbarmelijke omstandigheden zonder uitzicht… ga er maar aan staan! En jullie doen het! Ik ben zo vrij geweest om je Kerstwens “Geluk heeft geen reden” te gebruiken in de Stiltemeditatie 7 jan. bij de San Salvator Gemeenschap in den Bosch, uiteraard met bronvermelding, jullie leven tussen de vluchtelingen, en verwijzing naar je website.
  Hele hele dikke knuffels! En heel veel geluk, ook met je boeken.
  Jeanne

 • Edith

  Lieve Giri en Yasmin,
  Een hele hele warme knuffel voor jullie beide
  en heel heel veel liefde op jullie pad!!!
  Dank dank dank voor alles wat jullie doen!!!
  Liefs
  Edith

 • Albertha te Wierik

  Beste Yasmin en Giri,

  Hartelijk dank voor jullie boeiende reisverhaal en kerstwensen. We hebben het met veel interesse gelezen. Dappere tweetal, Toch, zo spreekt uit het hele verhaal dat jullie de tweede keer opnieuw met goede moed er nieuwe inzet er voor gaan.
  Ondanks de nare dingen die jullie ook zeker tegen zullen komen wensen wij vanuit Schijndel heel goede Kerstdagen en een gezond en gezegend 2018.
  Wij denken aan jullie,
  Liefs Bets, Theofrida, Veronique en Albertha

 • Marleen

  Yasmin, wat goed om te lezen over Palermo en die prachtige mensen die hun nek uitsteken! Dat is Kerstmis! Samen zonder onderscheid.

 • Roselyn

  Beste wensen fijne kerst en een liefdevolle 2018 in verspreiding van geluk. Dikke knuffel lieverd!

 • Ellie van der Looij

  Lieve Yasmin en Giri,

  Alle goeds en licht en liefde waar jullie komen!

  Een warme Kerstgroet van Ellie (Emmaus)

 • Martina

  Hartelijke Yasmin en trouwe Giri,

  Jullie brengen de warmte van de zon in deze menselijke vorm daar waar jullie zijn en wij omhullen jullie met onze liefde om het allemaal kracht bij te zetten !
  Mooie dagen en boeiende avonden en daarna helende nachten,
  Martina en Anna

 • Marion

  Ik mis je! Maar ik weet dat je daar nog harder nodig bent… Zet ‘m op kanjer! Fijne feestdagen en tot in de lente?!

  Dikke knuffel Marion

 • Joke

  Lieve Yasmin,

  Ik wens je mooie Kerstdagen met het geluk in en om je heen en een liefdevol 2018 met alles wat je onderneemt.
  Vanuit Eindhoven een lieve Kerstgroet,

  Joke

Leave a Reply

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.