Highlights Lesbos

Afghaanse schoneZolang we ons geweten sussen met het feit dat zij ons nodig hebben, zitten we in de ivoren toren van de hulpverlener en beseffen we niet dat we hier op de eerste plaats voor onsZelf zijn…

Liften

Ze is van Afghanistan en spreekt geen Engels. We pikken haar op ver van het kamp. Ik open de deur van de auto en sla mijn armen om haar heen. We versmelten. ‘I love you’ – zegt ze. Meer is niet nodig…

One Happy FamilyOne Happy Family

Reza, onze vriend uit Iran, neemt ons mee naar ‘One Happy Familie’. Een fantastisch project van Swiss Cross. Reza vond zijn eigenwaarde terug op het moment dat hij hier binnenwandelde. Hij spreekt inmiddels redelijk Engels en Grieks en geeft teken- en schilderles voor kinderen.

Diezelfde week zitten we in de teken- en schilderklas bij Reza. Ik geniet onwijs van de prachtige kinderen die hier in alle opzichten kind mogen zijn.

Richard uit Ghana

We ‘assisteren’ bij Amerikaanse artsen van Hands on Global die consulten geven buiten het kamp. Op hun verzoek brengen we Ricardo naar het ziekenhuis. In de auto geniet hij intens van het landschap dat hij voor de eerste keer ziet. Na afloop nemen we hem mee naar een restaurant aan zee. Evenals mijn jongens in Kenia wil hij alleen kip en frietjes. Terwijl hij met al zijn aandacht eet, stroomt mijn hart over van liefde…

Gay

Hij is van Ghana en zit altijd alleen in de theestal. Na de dood van zijn ouders werd hij opgevoed door een oom. Hij werd gebruikt als slaaf, kreeg nauwelijks iets te eten en werd regelmatig gemarteld. Als zijn oom erachter komt dat hij gay is, wil hij de jongen vermoorden. Hij weet te ontsnappen en vlucht naar Turkije om wederom gevangen en gemarteld te worden. Een politieagent aldaar ontfermt zich over hem, brengt hem naar de boot en betaalt zijn overtocht naar Lesbos. Hij deelt een kleine container met 7 jongens uit Ghana en Burkina-Faso en slaapt al weken niet. Gay zijn is zondig en niemand wil iets met hem te maken hebben. Hij heeft Hepatitis B…

Afghanistan

Hij wordt 28 vandaag. We kopen een grote fles wijn om dit te vieren. De jongens zijn dankbaar als kinderen. De meesten van hen zijn nog kinderen…

Het ware

Hij kijkt me uitdagend aan en zegt: ‘Ik ben moslim.’ Proficiat, zeg ik, ik ben niets… en daardoor ben ik alles…

Kameroen

Hij is vannacht aangekomen en volledig in shock. Hij raakte alles kwijt, waaronder zijn verloofde en zijn dochtertje. We gaan naast hem zitten en leggen onze handen op zijn lijf. Langzaam maar zeker keert hij terug in zijn lichaam. Hij weet niet hoe hij ons bedanken moet…

Gambia en Irak

Ze vonden elkaar in kamp Moria. Wat nooit kon gebeuren in hun eigen land, gebeurde hier. Hun horizon werd verbreed en hun vriendschap is oprecht en onafscheidelijk. Na jaren van angst en onderdrukking voelen ze zich vrij. Zij zijn nog ‘vers’, houden hun doel voor ogen en klagen niet over voedsellijnen, koude en slechte sanitaire voorzieningen…

Kayu Sri Lanka - Tamil TijgerZomaar een dag

We wippen even binnen bij ‘One Happy Familie’ om te zien hoe onze Ethiopische vriendin het doet in haar baantje. We lunchen bij mijn Griekse zuster Anna die geen Engels spreekt maar een hart heeft zo groot als de zon. Om 17.00 uur pikken we onze Tamilvrienden op voor een warme douche en voedsel. We doen spelletjes, brengen ze ‘thuis’ en wippen nog even het kamp binnen…

Bangladesh

Hij is hier 20 maanden. Net als veel van deze knapen wordt hij langzaam maar zeker gek in zijn hoofd. In het ziekenhuis schrijven ze hem medicijnen voor die hij niet kan betalen. Terwijl ik hem masseer voel ik hem onder mijn handen ontspannen. Vol overgave vlijt hij zich tegen me aan…

Angelos en Chuck KariniZondag

We nemen twee Afrikaanse jongens mee naar een prachtige historische plek. Zondag is er livemuziek en lunch. Spannend! Hoe zullen de Grieken reageren? We worden hartelijk ontvangen. Ik voel me thuis. Geniet van de muziek. Het heerlijke eten. Het dansen. Het onconventionele. Ik geniet ook en vooral van de jongens. Ze hebben de middag van hun leven…


Undercover

De jongens die we mee zouden nemen voor wandeling en picknick zijn niet bij de poort. We besluiten er willekeurig een paar op te pikken. De eerste is een prachtige knul uit Afghanistan. Eenmaal in de auto komen ze uit de bosjes: politie in burger. Dit is de derde keer dat we worden lastiggevallen. Hun gedrag is ronduit onbeschoft. De knul wordt emotioneel uitgekleed en onze auto en wijzelf doorgelicht. Het heeft maar een doel: we zijn hier ongewenst en moeten oprotten. Ik moet letterlijk en figuurlijk even bijkomen…

Reza - Iran en Giri in KariniValentijn

Hoe deprimerend soms, vanavond is het feest. We knuffelen tientallen jongens en meiden: Happy Valentijn! Het lijkt wel of iedereen straalt. We dansen, delen engeltjes en sigaretten uit en drinken wijn met onze vrienden uit Iran en Afghanistan. Het leven is voor even zorgeloos…

Sierra Leone

Hij is totaal verdwaasd. Hij kwam anderhalf jaar geleden naar Lesbos en ontsnapte illegaal naar Athene. Na vier maanden in de gevangenis in Athene en Moria werd zijn procedure opnieuw opgestart. Ik neem zijn handen in de mijne. Mijn hart is groot genoeg en zonder oordeel. Langzaam keert er een stukje leven terug. Ik sla mijn armen om hem heen. Dat is alles wat ik kan zijn… <3

Seconde

Plots rent de knul vlak voor de auto de weg over. Ik kan hem op een haar na ontwijken en realiseer me dat het leven er in een split of a second totaal anders uit kan zien…

Deuken

We halen ze op bij de poort en lopen een behoorlijk deuk op. Vergeten het kenteken te noteren. Och wat, we worden in alle opzichten steeds meer Grieks…

Agiosos Rohullah Mohammed BahmanKoorts

We nemen drie van onze vrienden mee naar ons huisje. Een van hen heeft hoge koorts. Ik behandel hem en we leggen hem op de bank. Na een half uurtje is hij weer helemaal fit. We delen en helen op een diep niveau en polijsten onszelf aan elkaar…

Mantamados – Skala Sykeminas en Molivos

Met twee auto’s en acht mensen uit zes verschillende culturen gaan we op stap. In no-time vormen Iraniërs en Afrikaners een eenheid. We bezoeken klooster Mantamados. Alle monniken werden gedood door piraten. Een monnik overleefde door tussenkomst van Mantamados Aartsenge; Michael en Mery van KameroenAartsengel Michael. Hij schilderde een prachtig icoon met het bloed van zijn broeders. Bij Skala Sykemineas kwamen onze Iraanse vrienden aan land. Aangrijpend en tegelijkertijd helend. We sluiten een onvergetelijke dag af in Molybos. Volgens Mery van Kameroen is het een onvergetelijke dag – een dag zonder stress…

Emotionele douche

Ik lees de wanhoop in haar ogen en sla mijn armen om haar heen. Ze klampt zich vast alsof ze me nooit meer los wil laten en huilt tranen tot uit haar tenen. Ik wieg haar als een baby. Na een poosje wordt ze rustig. ‘Sorry’ zegt ze. ‘Ik hou van je’ antwoord ik…

Turks

Hij is nieuw en Turks en wil ons overladen met liefde, wijn en koekjes. Turken en Grieken hebben meer met elkaar gemeen dan ze zouden willen. Het is de religie die hen scheidt…

Confrontatie

Hij reageerde nogal agressief op mijn artikel over Moslims. Ik nodigde hem uit het hele artikel te lezen. Het resultaat is hartverwarmend. Ik heb een vriend voor het leven. Samen bouwen we bruggen voorbij religies. Liefde is het cement…

Dood

Hij is van Congo, anderhalf jaar in de hel van Moria en totaal de weg kwijt. Zijn moeder is overleden en hij kan zijn familie niet bereiken. Op een harde maar liefdevolle manier brengen we hem terug in zijn lichaam. Vol overgave vlijt hij zich tegen me aan. Zijn ogen staan weer helder. ‘Ik hou van je’, zegt hij…

Vergeten groep

Ze is Grieks en met haar winkeltje een moeder voor de vergeten groep. ‘Waarom verdomme zijn er zoveel Ngo’s in Kara Tepe. Waarom weten ze van gekkigheid niet wat voor projecten ze moeten verzinnen voor vrouwen en kinderen en waarom laten ze deze mannen hier in Moria gewoon wegrotten alsof het geen mensen zijn…’

  • Ja waarom…

 

Nikos en Katharina – Home for a day

SohaR uit Irak heeft me al in het kamp gezien. We spelen, knuffelen en ik dans naar hartenlust. Ik nodig de zwarte tafel uit. Een knul uit Koeweit doorbreekt grenzen. Het wordt een super avond voor iedereen. Dank lieve Nikos en Katharina. Jullie zijn onbetaalbaar…

Chucks-Nigeria Stratoulas PlaceNigeria

Hij trekt het niet in Moria, deze gevoelige ziel. We nemen hem mee naar Stratoula’s Place. Het samenzijn is hartverwarmend. We openen nieuwe mogelijkheden. Hij zingt voor ons zijn favoriete lied: ‘You raise me up.’ Zijn stem is hartverwarmend…

Markt

We stappen uit de auto. Voor ik het weet word ik de lucht ingestoken door een krachtige Syrische Koerd. ‘Í miss you – I Love you…’ We genieten van elkaar en spelen spelletjes op straat…

Giorgios

Voor de derde keer nemen we een volle auto mannen mee naar Gorgios voor lunch en Griekse muziek. Kayu – uit mijn boek – is vandaag 2 jaar in Moria! Na een supermiddag komt er een Griek naar me toe. Hij zoent me: ‘Ik wil jullie bedanken dat je al deze mooie mensen hier brengt. Wij stellen dat zeer op prijs…’

Koken

Dit keer koken ze voor ons, onze kerels uit Iran en Afghanistan. We delen eten en verhalen. Ik voel me stinkend rijk als vriendin en moeder van zoveel verschillende zielen. We zullen jullie missen, zeggen ze…

 

Tentenkamp

We zoeken SahaR op in haar tent. Ik word achtervolgd door kinderen. Krijg kusjes, knuffels en bloemen. Ze raken me diep in mijn ziel…

  • En dan nemen we de boot naar Chios en voel ik hoe dankbaar en hoe moe ik ben…

SahaR krijgt mijn bloemen
Om Shanti,

Yasmin en Giri

 

Dankbaar

Ook al is het onze keuze om hier te zijn, we zijn dankbaar voor jullie ondersteuning op welke manier dan ook…


Volk van mijn VOLK

Volk van mijn VOLK
In print of als E-book. Een aangrijpend en verhelderend boek over verbinding, over leven zonder grenzen, over liefde en compassie…

Hoera ook in Grieks

Dankzij Theadora en Giri is het book vertaald naar Grieks en vormgegeven als E-pub op een schitterende manier. Het was een enorme hoeveelheid werk – wat dat betreft stopt het nooit. We delen die gratis uit aan Griekse vrienden en Griekse vrijwilligers. Dankbaar…

Spiegelbeeld Symposium

Zondag 27 mei in IGLUU – een unieke locatie – voormalige Philips Lichttoren in centrum in Eindhoven.
– Ik mag aanwezig zijn voor presentatie – ontmoeting en verkoop van mijn boeken…

 

Share

16 comments to Highlights Lesbos

Leave a Reply

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.