De vluchteling – ontkend, verguisd en vergeten

Kwetsbare VluchtelingenDeze week stond Moniek Obdeijn uit Schalkhaar in het AD over de hel van Lesbos. Ze verbrak haar zwijgplicht. Waarom horen we er niets over, vroeg ze zichzelf af…

Omdat we niet willen zien en niet willen horen lieve Moniek. Ik deelde deze verhalen op Facebook. Dat sloeg in als een bom. Mensen deelden, droegen me voor aan tv-programma’s etc. Tot nu toe zonder resultaat. Op verzoek schreef ik het boek ‘Volk van mijn VOLK’ – Gezicht achter de Vluchteling. Na alle strijd rond het vormgeven werd het boek uit de markt genomen. We vonden een nieuwe enthousiaste uitgeefster en investeerden 10.000 Euro uit eigen zak om het boek opnieuw op de markt te brengen, dit keer rechten-vrij. Want één ding was zeker: het boek moest er komen.

De vluchteling brengt ons in contact met ons onvermogen, onze machteloosheid, onze angst. Dat deel in onszelf wat om heling vraagt en wat we niet onder ogen durven te zien…

Basis

Een enthousiaste promotor wilde met het boek aan de slag. De inhoud en het onderwerp raakte haar zo diep dat ze er geen geld voor kon vragen. Tot nu toe is er niets gebeurd.

De boodschap werd overduidelijk: Ik moest er zelf voor gaan staan! Hoe goed de recensies ook, het proces voelt als druppels water naar de zee dragen. De top ontkent het volledig, de massa kijkt liever weg. Soms ben ik gefrustreerd, soms boos, soms verdrietig, maar ook vol vertrouwen. Er is geen overwinning zonder strijd en geen groei zonder beproevingen…

Onbekend maakt onbemind

Het proces gaat niet over vluchtelingen. Het gaat over jou en mij. De bereidheid om de ander in de ogen te kijken is voldoende om alle grenzen te laten verdwijnen en te beseffen dat er geen ander bestaat…

Mediteren en over liefde praten is één ding. Liefde in de praktijk vraagt iets anders. Het vraagt erom jezelf tot in het bot lief te hebben voordat je je armen uit kunt strekken naar de ander. Geloof me, er zijn tijden dat ik denk: Ik wilde dat ik bij mijn hartgrondige nee was gebleven toen men mij vroeg dit boek vorm te geven. Het leven zou ogenschijnlijk een stuk eenvoudiger zijn. Maar er is een reden waarom ik ja zei…

En dan lees ik verhalen uit 2004 van Annemarie Busser van Amnestie International over het beleid van het IND en ga ik janken. Wat ik zelf heb gezien en meegemaakt is slechts een zwakke afspiegeling van de ontmenselijking die plaatsvindt in onze kapitalistische maatschappij.

Toch weet ik dat er velen onder ons zijn die dit ten zeerste beseffen en die het boek een warm hart toedragen. Ik heb jullie ondersteuning keihard nodig.

Wil je meedenken

Niet alleen schrijven, ook lezingen en aanraken zijn kwaliteiten van mij. Mocht je een lezing willen organiseren thuis, via een centrum, of via de bieb in samenwerking met vluchtelingenwerk, graag. Heb je goede connecties bij radio, tv of waar dan ook, doe maar…

Kerst-geschenk

En ja lieve Wendy, het boek is een uniek en waardig Kerst-geschenk voor ieder die met vluchtelingen te maken heeft. En wie heeft dat niet? Vluchtelingenwerk, politiek, gemeenteraadsleden, politieambtenaren en last but not least; leerkrachten. Voor hen is het tevens prachtig lesmateriaal. Misschien zie jij mogelijkheden in jouw buurt. En misschien heb je zelf het boek nog niet en is het nu de juiste tijd. Ja misschien wil je het zelfs uitdelen als Kerst/geschenk.

Gezicht

Volgens Leonidas Orlando in Sicilië leidt Illegaliteit tot criminaliteit. Prachtige mensen zoals jij en ik verdwijnen noodgedwongen de illegaliteit in, ook in Nederland. Zij leven voortdurend in armoede en angst.

Eens gaf ik mezelf mijn oorspronkelijk gezicht terug. Via mijn zijn en mijn boek wil ik de vluchteling, mijn medemens, niet alleen erkennen, ik wil hem/haar een gezicht geven…

Warme groet,
Yasmin

Mededelingen
 • Dankzij Theadora uit Kos en Janneke uit Duitsland werd het boek vertaald in Grieks en Duits. En dankzij de enorme inspanning van Giri zijn alle vier vertalingen vanaf nu ook als E-pub online, evenals mijn vorige boeken: naar boeken
 • Wil je ondersteuning in de vorm van een behandeling, een gesprek of een wandeling, ook dat kan. Als betaling kun je een donatie storten op Stichting Shanti. Zo kunnen wij ons werk blijven doen:  mail me
 • Wij staan o.a. op de Feel-Good Market in Eindhoven: zie agenda

 

Share

6 comments to De vluchteling – ontkend, verguisd en vergeten

 • Anneke

  Lieve Yasmin en Giri, ik heb je berichten aandachtig gelezen en voel hoe jullie zoeken naar wegen, naar openingen om de verbinding tussen de samenleving en “de vluchteling” tot stand te brengen. Ik merk de weerstand die er is in de maatschappij. Ik merk ook in mezelf dat ik het emotioneel niet kan verwerken om met zoveel ellende geconfronteerd te worden. Ik lees geen kranten, probeer niet teveel aandacht te geven aan al die negatieve berichten via tv en facebook over zaken die niet in mijn directe omgeving plaatsvinden. Ik kan het boek daarom ook niet lezen. En als ik het niet kan lezen kan ik het ook niet promoten. Ik wil gewoon liefdevol in het hier en nu leven. In mijn kleine cirkel mensen liefdevol raken en aanraken, liefde zijn en leven…en ik denk dat we op die manier ook andere cirkeltjes in beweging brengen en zo liefde over de wereld verspreiden. Ik wil gewoon eerlijk zijn en misschien ben je nu wel teleurgesteld in mij maar ik kan niet anders zijn dan transparant…

  • Lieve Anneke,
   Spirituele mensen hebben vaak een idee over een werkelijkheid zoals zij die graag zouden willen: een wereld van liefde en vrede. Helaas, in deze wereld van dualiteit is er geen vrede zonder oorlog en geen liefde zonder haat. Door deze tegenstellingen in mezelf te accepteren en te omarmen durf ik ze ook in de wereld te zien en kom ik steeds meer tot harmonie in mezelf. Het boek is niet alleen ellende, het gaat over menselijkheid, over leven en over Liefde. Er zijn mensen die het meerdere malen lezen en steeds diepere lagen erin ontdekken. Durven te voelen en te verbinden maak ons heel en menselijk.
   Warme omhelzing,
   Yasmin

 • Edith Rinckes

  Lieve Kanjers,
  Eigenlijk heb ik geen woorden……………
  Dank Giri en Yasmin voor jullie tomeloze inzet!!!
  Heel graag blijf ik jou boek, jou verhalen onder de aandacht brengen.
  En voor iedereen:PROBEER je eens voor te stellen dat JIJ de vluchteling bent, dat JIJ alles wat je dierbaar is achter moet laten, dat JIJ het bent die……
  Ik heb het geprobeerd maar het is te groot, te alles omvattend. Het enige wat ik kan is de mens ZIEN en helpen waar ik kan.
  Dank dank dank Yasmin!!!!

 • Johannes Bikker

  Lieve Yasmin, zoals gevraagd heb ik je vorige bericht verwijderd en deze mail gelezen.Ik was me niet bewust, dat het je zo enormm raakte, terwijl ik wist dat je een enorme strijd hebt gevoerd. Dat klnkt tegenstrijdig maar is het absoluut niet. Je verwjderde bericht heeft wel iets losgemaakt bij mij.
  Giri heeft een heleboelwerk verricht door de uitgaves in Duitsland en Griekenland en ik voeg daar mijn deel aan toe.
  Liefs Johannes

Leave a Reply

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.