Recentie’s Open Hart

Peter Thijssens
– Religie & Mystiek

Soms komen boeken op het juiste moment in mijn leven,
zoals in dit geval Yasmin’s boek: ‘Met een Open Hart’.

Bij het eerst van de drie delen waaruit dit boek bestaat (respectievelijk een reisverslag van een reis door India en Nepal, ervaringen uit het eigen leven en de beschrijving van een (groei)proces rondom een aantal operaties) vond ik aardig, maar wel wat ‘liefjes’, maar bij het tweede deel werd me duidelijk dat dit ‘lieve’ gedoe niet gespeeld is, maar vanuit het hart komt.

Ik ervoer die liefde af en toe zo sterk dat ik, ondanks mijn moeite met het uiten van emoties, het toch niet droog hield. Prachtig. Wat mij daarnaast heel erg aansprak zijn de ervaringen die Yasmin beschrijft terwijl ze zich meer en meer spiritueel ontwikkelt, zich meer en meer openstelt voor God, de kosmos of hoe je het ook wilt omschrijven.

Het helpt me enorm om te kunnen plaatsen waarom mijn oude vrienden niet meer bij me lijken te passen, waarom ik de dingen die ik voorheen leuk vond nu niet meer leuk vind, waarom mijn emoties plotseling zo sterk kunnen opspelen en waarom ik in bepaalde omgevingen zo slecht op mijn gemak voel. Allemaal heel praktisch en uit het eigen leven gegrepen. Niet hoogdravend, maar echt doorleefd. Die doorleefdheid uit zich in de liefde waarmee het boek geschreven is en ook in het begrip dat Yasmin op deze manier heeft verkregen over kosmische wetten en spirituele waarheden. Ook al volg ik een ander Pad en kom ik andere obstakels tegen, toch doorloop ik hetzelfde proces en ontdek ik dezelfde waarheden.

Prettig om te weten dat het niet alleen aan mij ligt dat het af en toe zo ontzettend stroef gaat in mijn leven, maar dat het gewoon onderdeel van mijn proces is. Derhalve kan ik elke aspirant-discipel aanraden met een Open Hart ‘Met een Open Hart’ te lezen. Het boek is makkelijk te lezen voor een ieder. Een ‘stralende’ aanrader!

An van der Heiden
– Vlabin

Het boek gaat niet alleen over liefdevolle ontmoetingen en ervaringen, maar ook en vooral over het overstijgen van pijn en lijden. Yasmin brengt verslag uit over haar geestelijke groei, vertelt over haar reis naar India – waar ze o.a. verbleef in de ashrams van Sai Baba en Osho – en haar bezoek aan een aantal kloosters en tempels in Nepal en India. Terug in Nederland overvalt haar een diep heimwee naar India. Tijdens een regressie komt ze aan de weet dat ze reeds diverse levens in dat land achter de rug heeft. Naast intens gelukkige momenten deelt ze ook de pijn en loutering die ze ondergaat bij diverse heelkundige ingrepen. De auteur pende ook een aantal fijnzinnige meditaties neer, die aansluiten bij de thema’s die in deel twee aan bod komen. Het boek zal de trekkers langs en zoekers naar spirituele paden niet onverschillig laten.
Biblion
Dit tweede boek is, net als Weg naar het Licht, een beschrijving van de wijze waarop iemand die vanuit en in de wereld van Reiki leeft, verdriet en wanhoop verwerkt. De kern van haar belevenissen bestaat uit haar ervaring dat wie ellende domweg laat uitwoeden – zonder fatalisme, maar vanuit het inzicht: geen storm zo erg of hij gaat liggen – als vanzelf tot omvattender inzichten en een intens gevoel van persoonlijke rust komt. Omdat de schrijfster ditmaal uit haar eigen leven put, komen haar beschrijvingen sterk over, zonder dat zij evenwel aan fijngevoeligheid inboeten. Een drietal meditaties maken het de lezer makkelijk het groeiproces van de auteur te volgen en te begrijpen hoe goed doorleefde Reiki tot emotionele en geestelijke volwassenheid leidt. Eenvoudig en rustig van toon, en, zonder een spoor van dweperigheid, vol van vertrouwen in een evenwichtiger en gelukkiger mens. Sympathieke lectuur, geschikt voor zowel jongeren als ouderen.


Share