Tot het moment van ONT-waken leven we veelal in onze zelfgecreëerde werkelijkheid. We zien niet wat we reeds hebben en focussen ons op datgene wat we zouden willen en dat ligt doorgaans buiten onsZELF. Tot het moment dat we ons hele hebben en houwen verplaatsen naar de plaats van onze dromen om te constateren dat het uitsluitend een droom was en dat de werkelijkheid absoluut anders blijkt te zijn…

We gaan zien wat we reeds hadden en als we niet opletten starten we een nieuwe droom. Hoe dan ook, al deze bewegingen aan de buitenkant brengen ons vroeg of laat in contact met het verloren paradijs wat niet buiten ons ligt maar binnen in onsZELF…

Canada

Chantal en haar partner zijn tien maanden geleden geëmigreerd naar Canada BC en drie maanden geleden neergestreken op Vancouver Island. Mijn basisplek zal dus Victoria zijn op Vancouver Island. De zomer die bij ons veel te vroeg begon laat hier op zich wachten. Het blijft koud en vooral nat. Chantal en ik besluiten naar het vasteland te gaan en gooien onze kampeerspullen achterin de auto. We kopen een tentje, een iglootje van 2 bij 2 en een gasbrandertje. Geloof me: als je je vriendschappen wilt testen, ga dan drie weken samen kamperen. Als je dat overleeft, overleef je samen elke crisis!

Pure levenskracht

Silver=Creek-Mount-AidaOp weg naar de Rockies, in Silver Creek, in het Shuswap district ontmoet ik Sienie. Ze is 80 jaar en sprankelt van energie. Op haar 22e werd ze verliefd en nam ze de boot naar Canada. Na de dood van haar geliefde doet ze alleen al het werk op de boerderij. Er gaat een enorme spirit van haar uit en ze lijkt op een vent van 40 als ze op de trekker zit! Ze woont aan de voet van de berg Aida waar een machtige energie heerst. We vangen hier een eerste glimp op van beren die in dit jaargetijde naar beneden komen.

Rocky Mountains

Canada-Johnson-Lake-ChantalVeel Nationale Parken zijn dicht. De sneeuw is nog niet overal gesmolten. In Banff komen we in het hart van de Rockies en kunnen we volop wandelen en klimmen. Wouw, wat een indrukwekkende omgeving. Nee, plaatsen zoals Lake Louise kunnen mij niet bekoren. Geef mij maar het ongerepte Johnson Lake. Ik voel me verstillen tot in het bot. Tegen zonsondergang bij Lake Minnewanka is het druk op de weg met elanden, gemzen en herten. We zien een uil en stoppen voor een pasgeboren hertje wat trillend de weg op loopt.

We kamperen aan rivieren, meren en in immense parken. Op de terugweg kamperen we in het Kokanee Glacier Prov. Park tussen Kaslo en Nelson. De omgeving hier is paradijselijk mooi. ‘s Morgens in alle stilte Qigong doen aan het meer met uitzicht op besneeuwde toppen is absoluut magisch en energetisch.

Adelaar: Nationaal symbool

In een land wat 200 keer zo groot is als Nederland wonen slechts twee maal zoveel mensen. De afstanden zijn enorm. Ontspannend om te rijden maar soms ook een tikkie saai. Als je er gevoelig voor bent zo nu en dan zelfs een tikkie deprimerend met al die dennenbomen. Plotseling is het landschap echter weer ruimtelijk en energetisch. Let op voor beren want die komen in je tentje als je daar voedsel hebt. We hebben er een aantal gezien, ze zien er erg lief uit, als knuffelberen. Ook elanden, herten en gemzen zijn volop aanwezig. De adelaar is een nationaal symbool. Je ziet ze veelvuldig en ze zijn adembenemend mooi.

Sober leven

Canada-Rockies-MountainsHet is een van mijn grootste passies om hout te sprokkelen en giga vuren te maken. Ik geniet van het sobere leven. Zo sober dat ik 5 kilo afval in de eerste drie weken. Je ziet nauwelijks dikke mensen in Canada. Er zit geen consumptiedrang in de lucht. Overdag is het lekker ‘doen-weer’ met zon, ‘s nachts rond het vriespunt. We begrijpen al snel waarom er zo weinig mensen kamperen. We slapen met alles wat we bij ons hebben! De laatste nacht op het  vaste land kamperen we aan een ruige rivier tussen de bergen in het Cathedral-park ver van de weg in het Similkameen district. Ik voel er meer dan voorheen de magie van de Indianen. Hier had ik langer willen blijven!

Buitenkant onbelangrijk

Terug op het eiland is het gedaan met kamperen. Te nat en te vochtig. Maar de beloning is een enorme variatie in hikes en in natuur. Regenwouden, rivieren en zee. Spannende trails met walvissen langs de kust. Als je buiten het toerist-gebeuren blijft lukt het je regelmatig om alleen te zijn. Wel blijven opletten voor beren. Dat is het enige bedreigende in Canada.

Illusies bloot leggen

Kortom een land waar de ellende in de wereld aan jou voorbijgaat en waar je door de schone luchten je accu enorm op kunt laden. Zorg op het eiland dat je altijd een zonnebril en een regenjas bij je hebt, want het weer verandert nog sneller dan je stemming. De wolkenformaties zijn prachtig. Als je de diepte in jezelf wilt bloot leggen is het de juiste plek waar je niet langer jeZelf of je illusies kunt verbergen. Op langere termijn zou je wel eens de uitdaging en de inspiratie kunnen gaan missen om jeZelf te ontplooien. Laat ik het zo zeggen, Canada is geen vermaakcultuur en je zult de impulsen waarachtig uit je zelf moeten halen. Hoe dan ook, het is maar net wat je nodig hebt op dit moment!

Mijn huisje is versierd met bloemen en taart. Ik zit voor de eerste keer in een maand buiten tot diep in de nacht in mijn zomerjurk en ook daar geniet ik met volle teugen van…

Om Shanti,
Yasmin