Onderstaande brief stuurde ik deze week aan Sophie van D66 en Tineke van Groen Links in de Europese Unie…
 
Goedemorgen Sophie…
 
Ik vraag me af of de EU weet wat de gevolgen zijn van deze crisis voor de vluchtelingen. Ofwel hoe deze crisis gebruikt wordt om onze ogen nu volledig te sluiten.
Ik kan alleen delen wat ik weet. Onze jongens in Samos en in Athene lijden honger. Die prachtige kerels die een enorme aanvulling zouden zijn voor onze leefwereld. Deze mensen die al bij voorbaat verdoemd zijn voordat ze gekend worden omdat we weigeren naar onszelf te kijken en stickers crimineel, verkrachter of terrorist op hen plakken….
 
Geloof me. Dat wat je wilt zien, zie je ook. Als ze ons op zouden sluiten en zouden beroven van al wat menselijk is zouden we binnen de kortste keren veranderen in dierlijke wezens of erger…
 
Goed onze jongens hebben honger. Ze kunnen niet langer asiel aanvragen, hebben geen recht meer op medische zorg. Ze krijgen 1 keer per dag brood en water waar ze uren voor in de rij staan. Hun maandelijkse toelage is gestopt dus het lijkt erop dat als ze elkaar de hersens niet in slaan we ze allemaal een langzame maar zekere hongerdood willen laten sterven.
Ze zitten nog niet in het officiële gesloten kamp. Maar eigenlijk is het onmenselijke kamp nu een gesloten kamp. Ze mogen 2 keer per week met vergunning en papieren de straat op ALS ze die hebben om wat eten te kopen. Als de crisis voorbij is zijn de overlevenden uitgeblust en zal de politie en het leger geen moeite hebben om ze als een kudde makke schapen naar het gesloten kamp te brengen om ze van daaruit te deporteren. Want zwarte mensen hebben volgens onze regels geen recht op asiel. Er is niet zoveel veranderd sinds de slaventijd.
De jongens die wij kennen en ook degenen die ik in mijn boek Volk van mijn VOLK beschreven heb kunnen doorgaans niet teruggestuurd worden naar hun land. Ze zullen dan de gevangenis in verdwijnen. En vergeet maar dat ze nu nog een nieuw leven in Afrika kunnen opbouwen. Nog sterker, er zal nog een veel grotere vluchtelingenstroom ontstaan…
 
Mensenhandel en genocide op grote schaal. Dat is wat de Europese Unie op haar geweten heeft door grenzen te sluiten en het sluiten van het Turkije deal.
Kostbaar goud wat wij in Europa zo hard nodig hebben om gaten op onze arbeidsmarkt te vullen, te zorgen dat onze zieken en ouderen verzorgd worden en onze pensioengelden betaald worden. .
 
Nu we ons zelf al opgesloten voelen omdat we minder bewegingsvrijheid hebben kunnen we ons nog steeds niet voorstellen hoe het is om jong enthousiast en vol dromen te zijn die door onze onmenselijke behandeling volledig worden uitgeblust zodat er, als ze al in leven blijven, slechts een karikatuur overblijft.
 
Hoe kunnen we daar ooit mee leven. Hoe kunnen we onze kinderen en kleinkinderen nog oprecht in de ogen kijken…
 
Het is een schande dat er geen plaats is voor het handjevol vluchtelingen die daadwerkelijk Griekenland binnenkomen in onze zogenaamde Europese Unie.
 
Ik wens jullie de kracht en de wijsheid om te handelen. Ik ben blij dat ik niet in jullie
schoenen sta.
 
Vanuit respect,
Yasmin Verschure