Het kan zo donker niet zijn of er is altijd wel een lichtpuntje. Dat leven onze jongens ons voor in Samos, Athene en elders. Ik bewonder hun levenskracht. Als je niets te verliezen hebt is zelfs een masker niet afdoende om je ware aard te verbergen.

Het zal jullie niet verbazen dat wij deze winter niet in Athene en Samos zijn. Alles wat we deden is sowieso niet langer mogelijk. Sneu voor onze jongens en meiden die soms weken opgesloten zitten in kampen, in verband met besmettingen, waardoor hun procedures nog langer duren.

Verdriet

Na lang wachten kon Benedict uit Sierra Leone afgelopen zondag legaal naar het vaste land. Hij was dolblij, eindelijk naar Athene! Ik heb hem maar niet verteld dat ze in Athene afgelopen jaar alle vluchtelingen op straat hebben gezet. Benedict zit nu, zoals vele anderen met hem, in een afgelegen kamp aan de grens van Macedonië om zijn procedure ergens over 2 jaar af te wachten. Dikke tranen. Kaart geblokkeerd en dus geen geld. Jullie snappen het al…

Weglopen is geen optie. Dan leef je illegaal in de straten van Athene of Thessaloniki. Voorheen lieten ze de jongens nog wel met rust maar dat is verleden tijd. En proberen illegaal naar Europa te komen kun je inmiddels ook wel vergeten. En laten we eerlijk zijn, het is niet benijdenswaardige om illegaal te zijn in Parijs of elders.

Diezelfde nacht was er weer een fikse brand in kamp Samos. Wederom verloren een aantal van onze jongens niet alleen hun onderkomens maar ook hun persoonlijke bezittingen. Jullie snappen het al…

Dat was zo’n moment dat ik me afvroeg waar ik in godsnaam aan begonnen ben. Hoe dan ook, liefde is liefde. We ondersteunen als dat nodig is. Zo betalen we advocaten en huur voor een aantal van onze jongens die de gesloten kampen op de eilanden zijn ontvlucht door illegaal naar Athene te gaan.

Het gesloten kamp op Samos was al klaar voor C. uitbrak en wordt nu omgevormd tot concentratiekamp. Mensen die nergens bij horen en kritisch zijn, zoals ik, worden opgepakt. Info krijgen we via onze jongens, de media heeft ze min of meer al vergeten.

Volk van mijn Volk

Vorig jaar voorvoelde ik al dat ik mijn boeken ‘Volk van mijn VOLK’ in de stroom moest brengen nu het nog kon. Deze week hebben we het contract met onze uitgever opgezegd en de laatste 50 exemplaren bij het Centraal Boekhuis weggehaald. Godzijdank, of beter gezegd Girizijdank, blijven al mijn acht boeken als E-book zowel in Nederlands als in Engels verkrijgbaar en kun je via Bol.com soms een tweedehands exemplaar op de kop tikken. Mijn Belgische vrienden kunnen ook terecht bij Marina de Koning van praktijk Solaré die een exemplaar kreeg en zo enthousiast was dat ze even wat knuffels kwam delen en wat boeken kwam halen afgelopen zondag…

Kerstactie

Vorig jaar organiseerden we met jullie ondersteuning een geweldig Kerstfeest voor zo’n vijftig vrienden in Restaurant Welcome in Samos – zie filmpje. Helaas, dat kan niet meer. De prachtige Albanese eigenaars zijn  vertrokken. Wat we wel kunnen is deze prachtige boeken verkopen als opstapje om onze jongens en ook mijn families in Kenia een fijne Kerst te bezorgen. De prijs is €23.95 inclusief verzending. Dit bedrag kun je overmaken naar Stichting Shanti met vermelding van naam en adres. Ook donaties blijven van harte welkom.

Kenia

Sinds C. om de hoek kwam kijken ondersteunen we een zestal van mijn families in Kenia zodat zij kunnen overleven. Naast het sturen van geld probeer ik ze in te wijden in de kunst van permacultuur, zodat hun oogsten niet langer afhankelijk zijn van te veel of te weinig water…

Vluchten

Een ding is zeker. Onze jongens en meiden zijn ware helden. ‘Vandaag zijn zij op de vlucht – morgen kun jij dat zijn’, schreef ik op de cover van Volk van mijn VOLK. Vluchten kan niet meer. De huidige situatie dwingt ons om niet langer te vechten, maar af te dalen in de stille ruimte van ons hart, onze angsten te onderzoeken en onze essentie te omarmen. Hoe heftig de situatie ook is, we kunnen de situatie in de buitenwereld niet veranderen. We kunnen hooguit kiezen om zelf de verandering te zijn.

Namasté.
Yasmin

  • Wil je boeken bestellen of een donatie doen – klik hier

Aanmelden Blog