Hoe vaak hebben we niet een mening over zaken waar we niets van af weten. Zaken die we niet aan den lijve hebben ondervonden…

Ik heb zoveel mensen gezien die honger hebben. Betekent dit dat ik weet wat honger is? Nee, zelfs niet al heb ik een weekje vasten achter de rug en voel ik me barstensvol energie. Vasten is een luxe probleem – ik kan kiezen of ik eet en wat ik eet! Niet eten is slecht voor je gezondheid zeggen mensen die het nooit gedaan hebben. Degene die het aan den lijve hebben ondervonden voelen zich er doorgaans kiplekker bij. Nogmaals, vasten is een luxe probleem en niet te bevatten voor mensen die niet of nauwelijks te eten hebben. Kortom, de waarheid ligt ergens in het midden.

Werkelijkheid

Onze mening is doorgaans gebaseerd op onze ideeën over de werkelijkheid – onze beperkte tunnelvisie – waarmee wij naar de dingen kijken. Het heeft niets te maken met werkelijkheid zolang wij niet zelf door de ervaring zijn gegaan.

Aangeleerd

Datgene wat we denken en wat we voelen komt voort uit datgene wat ons aangeleerd is door onze omgeving en onze opvoeders. We geven graag onze mening vanuit een verlangen om erbij te horen en mee te kunnen praten. Op die manier creëren we onze werkelijkheid. Kortom, hoe wij de wereld zien is zoals wij de wereld denken. En zoals wij de wereld denken zullen wij de wereld ervaren. Als ik me arm voel zal ik me arm gedragen…

Speelplaats

De aarde is en speelplaats waar we onZelf ontwikkelen. Een prachtige speelplaats. Als we zouden weten waar deze leerschool voor dient zouden we er meer uit willen halen en er veel meer van kunnen genieten. Dan zouden we weten dat er niet zo iets als goed, slecht, geslaagd of mislukt bestaat. Dat het gewoon gaat om met een open Hart het leven in al haar facetten te omarmen waardoor we meer en meer naar onsZelf en naar elkaar toe zullen groeien.

Ik weet het niet

Op het moment dat we niet langer denken dat we de problemen van anderen op kunnen lossen, maar dat we weten dat we meer dan genoeg hebben aan die van onszelf, beginnen we wijs te worden!

Verademing

Het is een verademing wanneer we kunnen zeggen: Ik weet het niet – ik heb het niet ervaren. Ik heb geen oplossing voor welk probleem dan ook – ik heb hooguit een idee wat we samen uit kunnen proberen en wie weet geeft dat een stukje een andere kijk op de wereld.

Discussies

Discussies komen voort uit onzekerheid en zijn dodelijk voor onze ontwikkeling. Er bestaat niet zoiets als gelijk hebben – er bestaat alleen maar mijn gelijk. Elke gedachte – elk woord is het begin van een creatie. Stilte is een heilig goed. Op het moment dat we inzien dat we groeien als we eerlijk en oprecht bekennen dat we niets met zekerheid kunnen weten – dat we de toekomst niet kennen en dat het verleden allang dood is, kunnen we ons overgeven aan de goddelijke stroom die Leven heet en samen iets moois maken van dit huidige moment hier op deze mooie planeet die we aarde noemen…

Om Shanti,
Yasmin